Koszyk:

  • Brak produktów w koszyku.

Image Alt

12 Algorytmy w Pediatrii – 2024

Harmonogram Konferencji

Program Konferencji

09:00 – 09:55 Rejestracja uczestników

09:55 – 10:00 Rozpoczęcie konferencji – dr Barbara Szlasa (5 min.)

PSYCHIATRIA

10:00 – 10:35 Próby samobójcze u dzieci i młodzieży - mgr Jacek Fitał - Klinika Psychiatrii Wieku Rozwojowego DSK UCK WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
10:35 – 11:10 Objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) w różnych grupach wiekowych – lek. med. Karolina Puto, mgr Justyna Górnik - Klinika Psychiatrii Wieku Rozwojowego DSK UCK WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
11:10 – 11:45 Jak zaburzenie psychiczne dziecka wpływa na zdrowie rodziny (terapia rodzinna) – mgr Justyna Zawisza - Klinika Psychiatrii Wieku Rozwojowego DSK UCK WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
11:45 – 12:05 Panel dyskusyjny + QUIZ merytoryczny dla uczestników (20 min.)
12:05 – 12:15 Przerwa kawowa (10 min.)

ENDOKRYNOLOGIA

12:15 – 12:50 Małoletni z niezgodnością i dysforią płciową z perspektywy endokrynologa – prof. dr hab. n. med. Aneta Gawlik-Starzyk (30 min.+ 5 min. na pytania) Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach

STOMATOLOGIA/ PROFILAKTYKA

12:50 – 13:20 Ewolucja czy rewolucja w nowoczesnym podejściu do profilaktyki chorób jamy ustnej u dzieci i młodzieży – lek. stomatolog Katarzyna Mosiej (30 min.) WYKŁAD SPONSOROWANY Centrum Medyczne EVIMED w Warszawie
13:20 – 14:15 WARSZTATY STOMATOLOGICZNE (55 min.)

14:15 – 15:15 Obiad (60 min.)

DIAGNOSTYKA CHORÓB RZADKICH

15:15 – 15:50 Pacjent z hipofosfatazją - od diagnozy do leczenia - prof. dr hab. n. med. Aneta Gawlik-Starzyk Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach (30 min.+ 5 min. na pytania) WYKŁAD SPONSOROWANY

TERAPIE GENOWE

15:50 – 16:25 Terapia genowa w SMA – prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kotulska Kierownik Kliniki Neurologii I Epileptologii IPCZD (30 min.+ 5 min. na pytania) WYKŁAD SPONSOROWANY
16:25 – 16:45 Panel dyskusyjny + QUIZ merytoryczny dla uczestników (20 min.)
16:45 – 16:55 Przerwa kawowa (10 min.)

DIETY SPECJALISTYCZNE

16:55 – 17:30 Dieta u dzieci z cukrzycą – mgr Natalia Dziedzic Uniwersyteckie Centrum Kliniczne WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
17:30 – 18:05 Dieta u dzieci z otyłością – mgr Paulina Gryz Uniwersyteckie Centrum Kliniczne WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
18:05 – 18:40 Dieta ketogenna – co pediatra wiedzieć powinien – lek. Dorota Wesół-Kucharska Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych IPCZD WYKŁAD SPONSOROWANY (30 min. + 5 min. na pytania)
18:40 – 19:00 Panel dyskusyjny + QUIZ merytoryczny dla uczestników (20 min.)

PRAWO MEDYCZNE

19:00 – 19:55 Zdarzenia medyczne - jak bronić się przed roszczeniami? – adw. Joanna Wielgolawska-Pilas Joanna Wielgolawska-Pilas Kancelaria Adwokacka (40 min. + 15 min. na pytania)

SOBOTA 20.04.2024r.

ŻYWIENIE

09:00 – 09:35 Nowoczesne wskazówki żywieniowe dla pediatry (żywienie noworodków, niemowląt i dzieci starszych) – dr n. med. Justyna Tołłoczko Ordynator Oddziału Neonatologii im. WOŚP w Szpitalu Południowym w Warszawie (30 min. + 5 min. na pytania)
09:35 – 10:10 Programowanie żywieniowe – co każdy pediatra wiedzieć powinien – dr n. med. Justyna Tołłoczko Ordynator Oddziału Neonatologii im. WOŚP w Szpitalu Południowym w Warszawie (30 min. + 5 min. na pytania)

NEONATOLOGIA

10:10 – 10:45 Nowe wytyczne dotyczące leczenia żółtaczek okresu noworodkowego – dr n. med. Justyna Tołłoczko Ordynator Oddziału Neonatologii im. WOŚP w Szpitalu Południowym w Warszawie (30 min. + 5 min. na pytania)
10:45 – 11:05 Panel dyskusyjny + QUIZ merytoryczny dla uczestników (20 min.)
11:05 – 11:15 Przerwa kawowa (10 min.)

DIABETOLOGIA

11:15 – 11:50 Dziecko z cukrzycą w gabinecie lekarza POZ (infekcje, choroby towarzyszące) – dr hab. n. med. Beata Mianowska Klinika Pediatrii, Diabetologii, Endokrynologii i Nefrologii UM w Łodzi (30 min. + 5 min. na pytania)
11:50 – 12:25 Nowe technologie w leczeniu cukrzycy – prof. dr hab. n. med. Agnieszka Szadkowska Kierownik Kliniki Pediatrii, Diabetologii, Endokrynologii i Nefrologii UM w Łodzi (30 min. + 5 min. na pytania)
12:25 – 13:00 Kwasica ketonowa – co pediatra wiedzieć powinien – dr n. med. Iwona Pietrzak Klinika Pediatrii, Diabetologii, Endokrynologii i Nefrologii UM w Łodzi (30 min. + 5 min. na pytania)
13:00 – 13:20 Panel dyskusyjny + QUIZ merytoryczny dla uczestników (20 min.)
13:20 – 14:20 Obiad (60 min.)

SZCZEPIENIA

14:20 – 15:20 Nowości w szczepieniach ochronnych (nowe szczepionki, nowe wytyczne) – dr n. med. Paweł Grzesiowski (55 min. + 5 min. na pytania) Centrum Medycyny Zapobiegwczej i Rehabilitacji w Warszawie

DERMATOLOGIA

15:20 – 15:55 Atopowe zapalenie skóry - od rozpoznania do leczenia – lek. Lidia Ruszkowska (30 min. + 5 min. na pytania)
15:55 – 16:30 Przegląd jednostek dermatologicznych najczęściej spotykanych w gabinecie lekarza pediatry (choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze) – diagnostyka i leczenie – lek. Lidia Ruszkowska (30 min. + 5 min. na pytania)
16:30 – 16:50 Panel dyskusyjny + QUIZ dla merytoryczny uczestników (20 min.)
16:50 – 17:00 Przerwa kawowa (10 min.)

DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA

17:00 – 17:35 Interpretacja badań laboratoryjnych w praktyce lekarza pediatry i rodzinnego – dr n. o zdr. Emilia Czyżewska Laboratorium Dziecięcego Szpitala Klinicznego UCK WUM (30 min. + 5 min. na pytania)
17:35 – 17:40 Podsumowanie i zakończenie konferencji – dr Barbara Szlasa (5 min.)
Rejestrując się na konferencję otrzymasz:

Rejestrując się na konferencję otrzymasz:

  • Udział stacjonarny w szkoleniu.
  • Specjalne wydanie zjazdowe „Kliniki Pediatrycznej” zawierające wykłady w formie artykułów poglądowych.
  • Dostęp do nagrań video ze szkolenia przez 3 miesiące.
  • Materiały edukacyjno-reklamowe od partnerów konferencji.
  • Przerwy kawowe i obiady
  • Certyfikat uczestnictwa z punktami edukacyjnymi OIL.
  • Wygodną eko-torbę na materiały.
Program niemerytoryczny

Program niemerytoryczny

  • Kolacja + przedstawienie "Czuły spektakl" - 19.04.2024, godz. 20:00

Nie finansowane ze środków firm innowacyjnych zrzeszonych w INFARMIE

Kliknij poniżej, aby się zarejestrować 

Centrum konferencyjne WEST GATE

Warszawa, Al. Jerozolimskie 92

Opcje noclegu dla uczestników:

W momencie dokonywania rezerwacji z kodem : Klinika Pediatryczna 2, otrzymacie Państwo 15% zniżki na nocleg.

 

  • HOTEL Campanile ***
    Ul. Towarowa 2
    00-811 Warszawa
    res.warsaw@campanile.com
    Phone: + 48 22 582 75 00

 

  • Hotel Golden Tulip****
    Ul. Towarowa 2
    00-811 Warszawa
    RES@goldentulipwarsawcentre.com

Phone: + 48 22 582 75 00

Rejestracja

Resetuj hasło

Na naszej stronie używamy plików cookies, kontynuując akceptujesz warunki polityki prywatności. więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close